2019. február 10., vasárnap

Róbert Katalin: 6 hét a világ

Ez a bejegyzés a Prológus Magyar írók hetének keretein belül látott napvilágot. A könyvért hálás köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak!
Róbert Katalin legutóbbi regényében, a Szelídíts meg!-ben elvarázsolt az egyedi stílusával és a kreativitásával, így érthető módon izgatott lettem, amikor megtudtam, hamarosan új műve jelenik meg, méghozzá a színház világához kapcsolódóan. Visszatekintve úgy gondolom, kissé túl magas elvárásaim voltak a könyvvel kapcsolatban, így voltak olyan részei, melyektől többet vártam volna, mégis összképileg tetszett, amit olvastam.

Te mit tennél meg, hogy elnyerd a kamaszkori bálványod szerelmét?
Nelli évek óta álmodozik a nagy Őről, akit még a gimnáziumi színjátszókörben ismert meg. Az iskolában vonzalom ébred köztük, de K.M. leérettségizett és elballagott, a kapcsolatuknak vége szakadt, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Az egykori tehetséges fiúból mostanra körberajongott színész lett, aki estéről estére a színházban kápráztatja el a közönséget.
Nelli csak távolról sóvároghat K.M. után, de a lelke mélyén biztos benne, hogy egyszer újra összehozza őket a sors. Amikor színház gyakornoki programot hirdet, a lány tudja, hogy elérkezett az ő ideje. Belecsöppen a színészek, rendezők, ügyelők, súgók titokzatos világába. Megismeri az extravagáns, csupaszív Dittát, a gyönyörű és ravasz Biát, aki nemcsak az álompasit kész lenyúlni, de talán még az állását is. Na és még valakit, aki valahogy mindig ott van a közelében…
Ám az apja ultimátumot ad: Nelli csak hat hetet tölthet el a színházban, utána a cégénél kell elhelyezkednie.
Mire elég ez a néhány hét? Megtalálja a helyét a színházban?
Vajon lángot szíthat abból a szikrából, ami kamaszként olyan sokat jelentett?
Az egyetlen magyar színházas YA regény!
Less be a színfalak mögé, kövesd Nelli szívének útjait egy különös, csodálatos világban!

Eredeti cím: 6 hét a világ
Megjelenés éve hazánkban: 2018
Eredeti megjelenés: 2018
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadói sorozat: Vörös Pöttyös
Oldalszám: 328


Róbert Katalin újra és újra bebizonyítja számomra, hogy az ő neve garancia a nagyszerű írói stílusra. Szemtelen, vicces és modern, mégis megtartja az irodalmi nyelvezetet és értékeket, ezzel kifinomult módon szórakoztatva az olvasót. Már csak azért is érdemes volt nekikezdeni a könyvnek, hogy lássak az írónő tollából megfogalmazva bizonyos gondolatköröket, szituációkat, engem sikerült kilóra megvennie vele.

Csokonai Színház, Debrecen
forrás
Mint korábban is kiemeltem, számomra hatalmas különlegességet jelentett, hogy színházban játszódik a történet. Mindig is közel állt hozzám a színpad világa, de a backstage az, ami számomra igazán érdekes, ahol egy nagy egésszé összeáll a színdarab, ahol hangyamódra nyüzsögnek az emberek, hogy minden mozzanat, kellék és jelmez tökéletes legyen a néző számára. Érdekes volt bepillantást nyerni abba, valójában mennyi megfeszített munka övezi egy darab színpadra állítását, nem csak a színészek, de a színfalak mögött dolgozók részéről is. Mindemellett a helyszín, egy idős, mégis elegáns színház (én legalábbis így képzeltem el, pont, mint a jó öreg Csokonai Színházunkat itt Debrecenben) különleges hangulatot kölcsönzött a történetnek, szinte éreztem, ahogy én is azt a kissé áporodott, a kellékekből érkező faillattal vegyített levegőt szívom be, mint a szereplők.

A cselekmény sajnos nem volt olyan csavaros, mint eredetileg vártam. Az első fejezet után poénból megtippeltem egy ismerősömnek, hogy is fog alakulni a történet a továbbiakban, és sajnos, vagy nem sajnos, pont ugyanaz történt a könyvben, minimális újdonságokkal kiegészítve, mint amit megjósoltam. Így számomra nem jelentett túlzottan nagyfokú izgalmat ezen része a regénynek, ezért próbáltam más összetevőire koncentrálni a műnek, például a szereplőkre.

Kivel is kezdenénk a sort, ha nem a főhősnővel, Nellivel. Az egész történetet az ő szemszögéből ismerhetjük meg, így bepillantást nyerhetünk gondolataiba, érzéseibe, félelmeibe egyaránt. Számomra kifejezetten unszimpatikus karakter volt, de megértem, hogy miért formálta őt olyanra az írónő, amilyen. Túlságosan különbözik egymástól a személyiségünk Nellivel, döntéshelyzetekben rendszeresen a szöges ellentétét cselekedte annak, amit én tettem volna, így nem is csoda, hogy nem lett a kedvenc szereplőm. Viszont a rengeteg hibának és tévútnak köszönhetően megfigyelhető a karakterfejlődés a jellemén, ami megmagyarázza, miért kellett ilyen álmodozó és esetlen lányként nekiindulnia a nagyvilágnak.
Máté, a sztori hős lovagja, aki még akkor is megmenti a napot, ha éppen fasírtban van az illetővel. Őt tartottam a könyv egyik legépkézlábabb szereplőjének, kiindulva a racionális látásmódjából és abból, hogy mindig két lábbal állt a földön. Mindemellett poénjaival színt hozott a néha már kissé szürkének tetsző karakterek életébe, és amerre csak járt, feldobta a hangulatot.
K. M.-ről nagy titokzatosan csak annyit nyilatkoznék, hogy nem minden az, aminek látszik, és bármikor érhetnek bennünket meglepetések. Tudom, ezzel nem mondtam semmit, de mit tehetnék, meg van kötve a kezem, spoilermentes övezetben járunk.

Egy szó, mint száz, ez esetben inkább ötszáz, voltak erősségei és gyengeségei is a 6 hét a világnak. Egyszer mindenképpen megérte elolvasni, Róbert Katalin stílusa és a színház világa nagyon hangulatossá és élvezhetővé varázsolták a kissé kiszámítható cselekményt. Nelli karakterfejlődése szembetűnő volt, némiképp inspiráló is, annak ellenére, hogy más lett a kedvenc szereplőm. Ajánlani azoknak tudom, akik szeretnének bepillantani kicsit a kulisszák mögé, de nem riadnak vissza sem egy kis útkereséstől, sem a spanyol szappanoperákra jellemző szerelmi drámáktól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése