2017. szeptember 30., szombat

Vivien Holloway: Végtelen horizont

Ez a bejegyzés a Prológus Steampunk hetének keretében látott napvilágot. A főnix Könyvműhelynek külön köszönet, hogy lehetőséget adtak ennek a fantasztikus könyvnek az elolvasására.

Nem igazán tudtam semmit a könyvről mielőtt nekikezdtem, a Prológus tagoktól hallotta csak, hogy elvileg egész jó kis sztori. Na ez az „ajánlás” abszolút nem fedi az igaságot, ugyanis a könyve egyszerűen fenomenális volt, máris kifejtem, miért.

Becky Dwyer három évvel ezelőtt hozott egy rossz döntést, és most eljött az idő, hogy megfizesse az árát.
Egy olyan világban, ahol az elektromosság csak háromezer méteres magasság felett elérhető, a légjárók biztosítják a kereskedelem áramlását.
Becky egész életét nagybátyja, Duke Barton hajóján töltötte, és soha nem is tervezte, hogy ezen változtatni fog. Három évvel ezelőtt azonban üzletet kötött a kétes hírnevű Nick Mattockkal, aki most behajtja a lányon a tartozását.
A műszerészlány hirtelen sokkal távolabb kerül az otthontól, mint azt valaha képzelte volna. Eddigi kényelmes világa darabokra hullik. Helyt kell állnia egy olyan legénység tagjaként, melynek legalább a fele hajdani kalózokból áll, miközben megpróbál megtenni mindent, hogy visszajuthasson a nagybátyjához.
Azonban kénytelen ráébredni, hogy ez koránt sem lesz olyan egyszerű, és nem csak azért, mert Nick minden lépését szemmel tartja. Hamarosan nem csak az ő, de Duke élete is veszélybe kerül, és megoldást kell találnia, ha nem akarja elveszíteni azokat, akiket szeret.

Eredeti cím: Végtelen horizont
Megjelenés éve hazánkban: 2015
Eredeti megjelenés: 2015
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadói sorozat: -
Oldalszám: 428


Először is, szeretném kiemelni, mennyire jó stílusa van Viviennek. Letisztult és korrekt, mégis humoros és modern. Élvezet volt olvasni a sorait, jólesett a szememnek és szívemnek egyaránt. Lehet, hogy ez csak az én mániám, de szeretem elképelni, hogy egy-egy író vajon milyen személyiség is lehet a való életben. Vivient egy logikus gondolkodású, mégis kicsit álmodozó típusként látom magam előtt, aki megélt már egyet s mást életében.

forrás
A világfelépítést imádtam! Nagyszerű ötlet volt egy prológusban bevezetni a főszereplő és földünk múltját egyaránt, ami nem csekély módon változott meg az eltelt idő alatt. Ahelyett, hogy a jövőben mindenféle multi-tech felszerelésekkel rohangálnának az emberek az utcákon, visszatérünk az elektromosság előtti időkbe – legalábbis 3000 méter alatt – amit zseniális húzásnak gondolok, pláne, hogy steampunkról beszélünk, amiről nekem például általában a jövő újabb vívmányai jutnak eszembe. Amúgy is szeretem a kalóztörténeteket, így le sem tudtam vakarni a mosolyt a képemről amikor megtudtam, hogy lényegében most is azzal van dolgunk – csak víz helyett a levegőben.

A cselekményre is jár a csillagosötös, igazán fordulatos és izgalmas történet pattant ki az írónő fejéből. Egy pillanatig sem unatkoztam, és ha rám hallgattok, olyankor kezdtek neki a regénynek, amikor van időtök néhány órát egy helyben ülni – ugyanis nem fogjátok tudni letenni, azt garantálom. Hatalmas, váratlan fordulatok nem igazán voltak a könyvben, de annál több finom feszültségkeltés, amitől mér szinte tűkön ültem, annyira vártam a végkifejletet.

A szereplők egytől egyig izgalmasak és egyediek voltak, szinte fájt, amikor véget ért a könyv, mintha a családtagjaimnak kellett volna búcsút mondanom, annyira a szívemhez nőttek mindannyian, még a „gonoszok” is. Tetszett, hogy ennyi főszereplővel dolgozott Vivien, sokkal családiasabb, barátságosabb egy olyan könyv hangulata, ahol megvan a mellékszereplők színes kavalkádja, mindegyikük saját háttértörténettel, egyéni jellemmel.

Becky-ben lényegében egy alteregóra találtam magamnak, annyiszor kellett összefoltozni szerencsétlen lányt a történet során, lefogadom, hogy egyetlen szike vagy tű által be nem foltozott porcikája sincs már. Továbbá nagyon tetszett, hogy lány létére feldúlta a sztereotípiákat, és zseni műszerészként tengette az életét. Ezen felül pedig, bár még fiatal, nagyon határozott személyiség, kiáll az igazáért és bármi áron megvédi szeretteit.

Nick Mattock, te vén csirkefogó, ha annyi pénzem lenne, ahány lány szívét elrabolta Magyarországon, már rég egy könyvtárravaló könyv lenne a tulajdonomban. Igazi sárm-mester, de ezen felül rendkívül gyors észjárású, racionális és gondoskodó is. A kémiájuk Becky-vel pedig egyszer e világon kívüli, komolyan mondom, ha megrendeznék a legjobb könyves pár versenyt, gondolkodás nélkül rájuk adnám le a voksomat.

Végezetül csak annyit tudok mondani, hogy ezt a könyvet mindenkinek el kell olvasnia. Hatalmas kedvencem lett, egyszerűen minden a helyén volt a regényben, szórakoztató stílus, lélegzetelállító cselekmény és szerethető szereplők egy pikáns romantikus szállal fűszerezve. Az is bátran vegye a kezébe, aki amúgy ódzkodik a steampunk történetektől, garantáltan megszeretteti vele a műfajt.

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése