2016. január 18., hétfő

Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Az eredeti bejegyzés megtekinthető a Prológus oldalán.
Ezt a regényt már nagyon régóta el szerettem volna olvasni, de ahogy jöttek az újabbnál újabb megjelenések, mindig hátrébb tolódott a fontossági listán. Most viszont visszaugrott az 1. helyre, és úgy gondolom, határozottan megérte időt szakítani rá.

Hiszel magadban? 
Petra a pénztelen, vidéki lány elit gimnáziumba kerül, ahol mindenki gazdag és menő, így aztán hazudik, hogy ne lógjon ki, hiába figyelmezteti Dávid. 
Petrát a lányok befogadják, barátokat szerez, egy fiú is tetszik neki, de kiderül az igazság. És ettől kezdve pokollá válik az élete. 
Túl lehet-e élni a bosszút, az iskolai megalázásokat? 
Dávidnak is van egy kínos titka, a lányok nem izgatják, de a szívét nagyon is megdobogtatja Áron, a jóképű padtársa, aki pontosan tudja ezt, és gonoszkodva ki is használja. 
A két barát szerelemmel, árulással és szenvedéllyel teli útja döbbenetes eseménybe torkoll. 
Van egy pont, amikor már nincs tovább. 
Van egy pont, ahol a szerelem már fáj. 
A regény a 2013. évi Aranymosás Public Star könyve.

„Az Aranymosáson szerettem bele a történetbe, a blogján kersztül meg a szerzőbe. Amint megjelenik, az elsők közt leszek, akik megveszik, elolvassák és öt csillagra értékelik.” 

– Keresztes Amina –

„Ez a történet nem lesz leányálom, a tragikus, de létező valóságról szól. Példátlan és érdekfeszítő!” 

– Bata Viktória –

Eredeti cím: Fogadj el!
Sorozat:-
Megjelenés éve hazánkban: 2014
Eredeti megjelenés: 2014
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Kiadói sorozat: -
Oldalszám: 304

Idézet Dávidról
Tibor egyből mély vízbe dobja az olvasót, ugyanis már a prológusban elkezdődnek az izgalmak: Papp Annamária, TV-s tudósító szemén keresztül látjuk a mentési kísérleteket egy, a Szép Remények Gimnáziumban történt lövöldözés után.
Innentől kezdve a történet 2 szálra szakad: az egyiken Petra, a másikon Dávid útját kísérhetjük végig. A lány az új iskolával, az új emberekkel, a beilleszkedéssel küzd, míg a fiú Áronnal, aki iránt határozottan nem közömbös, és ezt a célszemély ki is használja.

Amivel ez a történet levett a lábamról az a lendület, az izgalom és az akció volt. Egy nap alatt végeztem a könyvvel, nem tudtam letenni, mivel mindig történt valami új, ami marasztalt. A végén pedig csak pislogtam, és a rejtett oldalakat kerestem: Hogy fért bele ennyi minden 300 oldalba?

A 2 főszereplő jellemfejlődése szembeötlő, bár határozottan nem ugyanabba az irányba haladtak.
Petrát egy életvidám, kedves, ambíciókkal teli lányként ismertük meg. Rendkívül lelkes is volt, mivel sikerült bekerülnie a Szép Remények-be, az elit gimibe, ami biztos út egy jó egyetemhez. A lány egy kis falucskában lakik édesanyjával szegény körülmények között, amit szégyell, ez vezet a hazugságokhoz is. Amikor leleplezték, fokozatosan elkezdett magába zárkózni a bántások hatására, amik az osztálytársai felől érkeztek, míg egyszer csak el nem jött az a pont, ahol már rá sem ismertem.

Idézet a könyvből
Dávid pillanatok alatt a kedvenc szereplőmmé avanzsált, és nem, nem csak a könyvmolysága miatt. Ez a srác kedves és nyitott, mégis kissé félénk, és képes a többiek csillogó álcái mögé látni. A könyv végére jobban megismerte önmagát, a céljait, a vágyait, hogy mit is vár el másoktól, és talán mintha határozottabbá is vált volna.

,,– Mi ebben a csapatmunka? – tette fel a kezét Kata. – Ugyanazt a könyvet olvassuk, akkor nem mindegy? Meg én olvasni se nagyon akarok.
Na ja, még a végén fejbe csap a kultúra – gondolta Dávid, de jobbnak látta, ha meg sem szólal.”

A Fogadj el! Volt az író első regénye, és úgy gondolom jól vette az akadályokat és sikeresen kiállta a próbát. Viszont, sajnos semmi sem tökéletes, és volt 2 apró dolog, ami nem teljesen illett bele az összképbe.
A kisebbik furcsaság az igeidők fejezetenkénti váltogatása volt. Míg Petra részeit E/1-ben olvashatjuk, addig a Dáviddal történtek E/3-ban kerültek elmondásra. Ez persze nem eget rengető probléma, egy idő után hozzászoktam, viszont a történet elején még nem igazán rajongtam ezért a felállásért.
Moly.hu-n és Goodreads-en is minden 2. értékelés azt ecseteli, hogy milyen komoly témákról szól a történet. Én ezt elismerem, és tényleg elszomorít, hogy ilyen előfordul, sajnos túlságosan is gyakran. De! Mennyire valósághű az, hogy a 14-15 éves friss gimnazisták ilyen mértékben isznak, buliznak és hajszolják a testi örömöket? Mert sajnos előfordul ilyen is, de nem ez a jellemző. Sokkal hihetőbb lenne az egész szituáció, ha a szereplők 17-18 évesek lennének, és Petra mondjuk egy másik iskolából jelentkezett volna át.

Mindenesetre nekem tetszett a könyv, akciódús volt, mégis elgondolkodtató. Ajánlani a 15+-os korosztálynak tudnám, esetleg azoknak, akiknek van bátorságuk fejest ugrani egy osztály nem mindennapi bosszújába, ahol nincsenek határok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése