2017. november 13., hétfő

Fekete Judit: Az őrület határán - Kálmán Lili munkanélküli naplója

Amikor nekikezdtem a könyvnek, fogalmam sem volt, hogy mit várjak tőle. Sokaktól hallottam, hogy egy vicces, könnyed történetről szól, ami végül be is igazolódott. Számomra óriási pozitív csalódás volt a könyv, sosem gondoltam volna, hogy ennyire meg fogom szeretni.

Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele.
Munkanélküli lett.
Nincs mese, ideje új állás után nézni.
Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban.
Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel?
Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit?
Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál.
Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…
A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja nemcsak a hazai könyvpiacnak, hanem lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.

Eredeti cím: Az őrület határán
Megjelenés éve hazánkban: 2017
Eredeti megjelenés: 2017
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadói sorozat: Arany Pöttyös
Oldalszám: 192


Mint a cím is elárulja, a könyv naplószerű bejegyzésekből áll, ami igencsak felgyorsítja, könnyeddé teszi az olvasást. Szintén a napi feljegyzésekből adódóan rendkívül közel kerülünk a főszereplőhöz, megismerjük minden gondolatát, vágyát és álmát, apró-cseprő gondjait, nagyon közvetlen és életszerű lesz az egész történet, mintha csak és kizárólag nekünk mesélné el a történetet, minden ámítás nélkül.
Engem pedig pont ez fogott meg a legjobban, az őszinte, bizalmas hangvétel. Mert a való életben nincsenek gazdag adoniszok, akik a semmiből felbukkanva megmentik a főhősnőt és egész további életében luxussal kényeztetik. Lilinek, mint bárki más „egyszerű” embernek meg kell dolgoznia azért, ha valamit el akar érni az életben. Ő pont olyan ember, mint mi, hullámvölgyekkel, kételyekkel és nehéz választási lehetőségekkel. Fekete Judit első kézből tárja elénk a magyar helyzeteket, mindenféle cukormáz nélkül, de mégis szórakoztató, inspiráló módon. Mert mindig megy tovább az élet, bármi is történjék velünk.

Maga a cselekmény nem kifejezetten olyan különlegesség, amitől leesik az állunk, inkább a remény és a hitelesség az, maiért érdemes kézbe venni a könyvet. Az őrület határán egy átlagos 21. századi magyar nő életébe mutat betekintést, aki pontosan ugyanolyan, mint bárki más, ugyanazokkal a problémákkal. A mindennapok komikus pillanatai, az élet apró örömei, a barátság, párkeresés, problémamegoldás kisebb-nagyobb célokat adnak neki az életben, ezeken való túljutását figyelhetjük meg a regényben.

forrás
Kálmán Lili tipikusan olyan karakter, akivel mindenki tud azonosulni. Bár alig volt közös pontunk, tekintve, hogy két külön generáció vagyunk, mégis vele együtt sírtam és nevettem a bukkanókon, amiket az élet adott neki. Imádtam, ahogy mindig próbálta a legjobbat kihozni a helyzetéből anélkül, hogy önmagát vagy az elveit fel kéne adnia. Ha hibázott, valami nem éppen úgy sikerült, ahogy szerette volna, túllendült a dolgon és újra nekifutott másik nézőpontból. Nagyon motiválóan hatott rám a személyisége, még sosem éreztem magam annyira tettrekésznek, mint amikor az ő sorait olvastam.

Természetesen Shulcz, sem maradhat ki a buliból, amilyen pörgős személyiség. Mindig is imádtam a hozzá hasonló mellékszereplőket, akik összekanalazzák az elkenődött főszereplőt a folytonos pozitivitásukkal, lelkesedésükkel, de azért kertelés nélkül meg is mondják nekik, hogy igazán megmoshatnák már a hajukat. Shulcz számos poén forrása volt a könyvben, nem csoda hát, ha az egyik kedvenc karakteremmé vált.

Imádtam a könyvet, a 20-as 30-as korosztálynak óriási kedvence lehetne a Kálmán Lili munkanélküli naplója. Nagyszerű, őszinte hangvétel, szórakoztató, vicces stílus, motiváló történet, szerethető szereplők. Mi kell még? Én csak ajánlani tudom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése