2019. július 2., kedd

Lucinda Gray: Az aranykalitka

Ez a bejegyzés a Prológus Krimikirálynő projektjének keretein belül látott napvilágot.
Idén eddig nem sok időm volt a tankönyveken kívül mást olvasgatni, amikor viszont végre egy kis szabadidőhöz jutottam, igyekeztem olyan regényeket kézbe venni, melyek már régóta a várólistámon porosodnak. Úgy tűnik eddig 2019 elég eredményes volt ilyen szempontból, legalábbis a moly.hu-s listáim ezt mutatják. Ilyen módon került a kezembe Lucinda Gray alkotása is, amit még 1-2 évvel ezelőtt a húgom ajánlott nekem, én pedig, mivel a borítóba az első pillanatban beleszerettem, fel is tettem a TBR listámra.

„Úgy érzem magam, mint egy vadvirág, amit cserépbe ültettek, és a szobában tartanak. Nem vagyok jó helyen, nem kapok levegőt.”
A tizenhat éves Katherine Randolph egy virginiai farmon nő fel, így el sem lehetne képzelni számára távolabbi világot az angliai Walthingham-birtoknál. Öröksége folytán azonban belecsöppen az 1820-as évek angol elitjébe, és még arra sem jut ideje, hogy ezt megszokja, amikor bátyja rejtélyes körülmények között meghal. Képtelen elfogadni, hogy baleset történt, majd a következő tragédiát sem. Furcsa látogatók kezdik zaklatni a ház lakóit, és főhősünk számára is egyre több sötét összefüggés rajzolódik ki. Vajon Katherine képes megőrizni ép elméjét, és nem roppan össze, mielőtt rájönne az igazságra?
Ha szereted a krimibe illő, váratlan fordulatokat és bírod a feszültséget, akkor ne félj, nézz a gyönyörű díszletek mögé, ahol az elfeledett múlt kísért.

Eredeti cím: The Gilded Cage
Megjelenés éve hazánkban: 2017
Eredeti megjelenés: 2016
Kiadó: Menő Könyvek
Kiadói sorozat: -
Oldalszám: 270


Az egyik nagy előnye annak, ha több éves TBR listából válogat az ember, hogy mostanra nagyjából semmire nem emlékszik a könyv fülszövegéből, ami annak idején megfogta, így teljes meglepetés számára a történet. Ez számomra kellemes felüdülést jelentett, és rájöttem, hogy többször kéne így, minden előzetes ismeret nélkül regényeket olvasnom.
Maga a történet, bár egész lassan indul be, kifejezetten izgalmas és leköti az olvasó figyelmét. Lehet, hogy csak az én szívemnek ennyire kedves a történelem, de a lassabb kezdés alatt is imádtam belefeledkezni a 19. század különleges varázsába, az akkori emberek életmódjába, a ruhák, bálok forgatagába. Ez egy olyan részlete a könyvnek, ami számomra sokat jelentett és rengeteget hozzátett ahhoz, hogy jó szívvel tudjam ajánlani másoknak is. Visszakanyarodva az eredeti gondolatmenethez, csavaros és izgalmas volt a cselekmény, többször is meg tudott lepni az írónő egy-egy olyan fordulattal, amire nem számítottam előtte. Ennek köszönhetően olvastatta magát a könyv, alig tudtam letenni, aminek következtében, és mivel a maga 270 oldalával nem egy túl hosszú olvasmány, egész hamar befejeztem.

Amivel nagyon meg tudott lepni a könyv, az a romantikus szál volt, egyáltalán nem számítottam rá. Ahogy nézegettem a molyos véleményeket, sokaknak nem tetszett, én viszont úgy gondolom, hogy kellemesen megfűszerezte a történetet, illetve pont a krimi, a történelem és a romantika keveredése miatt vonzhat magához több olvasót és nyerheti el több ember tetszését, mivel mindenki találhat benne valamit, ami a kedvére való.

Szereplők tekintetében, krimiről lévén szó, próbáltam senkit sem túlságosan megkedvelni, mert ki tudja, mik derülnek ki az addigi kedvencemről a történet során. A főszereplőt, Katherine-t viszont kifejezetten megszerettem. Nagyszerű karakterfejlődésen ment át a regény során, mégis hű maradt az eredeti önmagához és a kezdeti elveihez. Az, hogy kiállt szerettei emléke mellett a végsőkig, és nem hagyta magát befolyásolni, külön példaértékűnek számít. Ezen felül pedig egy savage, kíváncsi, merész, mégis jószívű és kedves lányról van szó, akit nem nehéz a szívünkbe zárni.

Összességében nagyon örülök, hogy így évek múltán rátaláltam erre a könyvre, nagyszerű nyári olvasmány volt a számomra. Akár a strandra, akár a szobába bekuckózva bárkinek teljes szívvel tudom ajánlani, mert biztosan nem okoz majd csalódást. Csavaros, izgalmas történet, nagyszerű, változatos szereplők és egy gyönyörű történelmi kor, a három kombinációja biztosan magával ragadja az olvasót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése