2017. június 22., csütörtök

Cheese in the Trap - webtoon vs. dorama



Nos, aki egy kicsit is képben van a Koreában gyártott sorozatok csodálatos (és egy pillanat alatt magába szippantó) világával, az már több, mint valószínű, hogy ha nem is látta, de hallott vagy olvasott már a Cheese in the Trap című drámáról. Sokan nem tudják, de a sorozat alapját az azonos néven futó webtoon (online képregény) képezi. Mivel a sorozatot nagyjából egy hónapja fejeztem be, ezért végre rávettem magam, hogy szüleimet az őrületbe kergetve még több időt képernyő előtt töltve elkezdjem olvasni a webtoon változatot is. És jöjjön is az örök kérdés: Melyik tetszett jobban?

Seol Hong is a hard-working student, who has returned to college after a long break. Jung Yu is a senior at the college known as Mr. Perfect. Seol feels like her life took a turn for the worse since she got involved with Jung. Is Jung intentionally turning Seol's life?
A webtoon oldalán szereplő ajánló

2017. június 20., kedd

Pak Janmi: Élni akartam - Egy észak-koreai lány útja a szabadság felé



2016 nyara óta engem is teljesen beszippantott a Távol-Kelet, de főleg Korea csodálatos világa. De sajnos, mint az éremnek is, ennek az országnak is két oldala van: míg délen virágzik a kultúra és elmondhatjuk, hogy többnyire boldogok az emberek, északon éhezés és elmaradottság várja azt, aki minden figyelmeztetés ellenére mégis beteszi a lábát a területre. Mivel szeretem minden részét ismerni az éppen kedvenc kultúrámnak, így természetesen a kevésbé csodás arcára is kíváncsi voltam Koreának, így hát amikor megláttam, hogy pont bent van a könyvtárban az Élni akartam, egyből lecsaptam rá, mivel már elég régen kinéztem magamnak. Ha csak egy szóval jellemezhetném könyvet, azt mondanám, hogy lesokkolt, de nagyon. De mivel ez egy értékelés, ezért inkább nem csak egy szóval intézném el a dolgot. :D

Pak Janmi (angolos írásmóddal Yeonmi Park) az észak-koreai Hjeszanban született 1993-ban. Ma már Dél-Korea fővárosában, Szöulban él. Hosszú, drámai és kalandos úton jutott el idáig.
Tizenhárom éves volt, amikor az éhezés és édesapja bebörtönzése miatt elviselhetetlenné vált a családja élete, és úgy döntöttek, vállalják a rettenetes kockázatot, és a jeges Jalu folyón átszöknek Kínába. Nem tudták, hogy egyenesen a kínai emberkereskedők karjaiba futnak, akik lesben állva várják a világ talán legkiszolgáltatottabb embereit – az Észak-Koreából menekülőket. Két évig éltek ebben a pokolban, talán még annál is rosszabb helyzetben, mint ami elől menekültek. Majd újra kockára tették az életüket, és a Góbi sivatagon át egy fagyos éjszakán átmenekültek Mongóliába, ahonnan aztán az útjuk már Dél-Koreába vezetett.
Az Élni akartam amellett, hogy az emberi élni akarás és életszeretet egyszerre olvasmányos és drámai emlékműve, egyedülálló bepillantást enged a mai észak-koreai és kínai élet mindennapjaiba, az ott élők érzelem- és gondolatvilágába.

Eredeti cím: In Order to Live – A North Korean Girl’s Journey to Freedom
Megjelenés éve hazánkban: 2016
Eredeti megjelenés: 2015
Kiadó: Akadémiai
Kiadói sorozat: -
Oldalszám: 308

2017. június 15., csütörtök

Anthony Doerr: A láthatatlan fény


A Prológuson folyó történelmi hét alkalmából egy olyan könyvet értékelnék ma, amely kedvenc történelmi időszakomban, a második világháborúban játszódik, és mielőtt nagynéném által hozzám is eljutott a könyv, rengeteg jót olvastam és hallottam róla, arról pedig nem is beszélve, hogy nekem keményborítós kiadásban van meg, amire már csak ránézni is jólesik.


Marie-Laure LeBlanc, a Természettudományi Múzeumban dolgozó zseniális lakatosmester lánya hatéves korában megvakul. Az apja elkészíti számára Párizs tökéletes makettjét, hogy a lány tájékozódni tudjon a fények városában. Ám mire elkészül a miniatűr várossal, a nácik lerohanják Franciaországot és megszállják Párizst…
Werner Pfennig egy német árvaházban él és különös képességgel bír: mindenféle rádiót képes megjavítani és megszólaltatni. Tehetségére hamar felfigyelnek, s Werner egy náci katonai iskolában találja magát, ahol kénytelen szembesülni a rendszer embertelenségével…
A náci invázió elől Marie-Laure apjával egy távoli, tengerparti kisvárosba menekül, nagyapja egykori házába, nem utolsósorban azzal a megbízatással, hogy elrejtsék a Lángok Tengerének hívott és sötét legendákkal övezett gyémántot, amelyet a megszállók égre-földre keresnek. A háború azonban hamarosan utoléri őket, és Marie-Laure retteg a hírhedt gyémánt átkától…
Anthony Doerr lírai szépségű regénye két kamasz gyermek egymásba fonódó sorsán keresztül mutatja be a II. világháború embertelen poklát, a látható sötétséget, amelyből a szilánkokra tört, halványan pislogó humánum mutatja az egyedüli kiutat: a láthatatlan fényt.

Eredeti cím: All The Light We Cannot See
Megjelenés éve hazánkban: 2015
Eredeti megjelenés: 2014
Kiadó: Alexandra
Kiadói sorozat: -
Oldalszám: 544

2017. június 6., kedd

Mary E. Pearson: Az árulás csókja (A Fennmaradottak krónikái #1)



Nem is tudom, hány posztomat kezdtem már így, de Az árulás csókja már évezredek óta a várólistámon volt, így pont kapóra jött, hogy a Prológuson folyó Fantasy hetünk alkalmából végre elmondjam a gondolataimat a könyvről. Még emlékszem, amikor a megjelenését harangozták befele, a gyönyörűséges borító egyből megfogott, el is döntöttem magamban, hogy ez a könyv nekem kell. Végül a dolog valahogy elfelejtődött, egészen addig, amíg a húgom ki nem kölcsönözte a könyvtárból, és később a lelkemre kötötte, hogy én is elolvasom. Így hát nemrég én is meglátogattam a Méliuszt, és meg kell mondjam, bőven megérte azt a sok nyomorgást a villamoson!

EGY HERCEGNŐ KERESI A HELYÉT AZ ÚJJÁSZÜLETETT VILÁGBAN.
Megszökik az esküvője napján. Ősi iratokat lop el a kancellár titkos gyűjteményéből. A saját apja küld fejvadászokat utána.
Ő Lia hercegnő, Morrighan Királyságának Első Leánya.
Morrighan Királyságának rendjét hagyományok és egy letűnt világ történetei szabják meg, de bizonyos hagyományoknak Lia nem hajlandó engedelmeskedni. Az elrendezett házasság elől menekülő és új életre vágyó lány az esküvője reggelén egy távoli halászfaluba szökik. Egy fogadóban talál munkát, ahová hamarosan két idegen érkezik, de Lia mit sem tud arról, hogy egyikük az elhagyott herceg, a másik pedig egy ellene küldött orgyilkos.
Megtévesztés és árulás szövi hálóját a három fiatal köré, és Lia veszedelmes titkokra bukkan, amelyek elpusztíthatják a világát. A titkokon túl azonban olyasmit is talál, amire nem számított – szerelmet.

Eredeti cím: The Kiss of Deception
Megjelenés éve hazánkban: 2015
Eredeti megjelenés: 2014
Kiadó: Gabo
Kiadói sorozat: -
Oldalszám: 406

2017. június 4., vasárnap

Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni | könyv vs. film



A Prológuson folyó Megfilmesített könyvek hétben szerény személyem is részt vesz, mivel imádok olyan könyveket olvasni, amikből tudom, hogy film készül, vagy éppen fordítva, olyan adaptációkat nézni, amelyek regény változatát már olvastam. Jesse Andrews írására is az előbbi indok miatt esett a választásom, ugyanis pont mielőtt a projekt tervezési folyamatba lépett volna, mesélte a húgom, hogy látta az ebből készült filmet. Gondoltam akkor miért is ne olvassam el, ha még vetítővászonra is vitték, biztos nem lehet olyan rossz. Igazam lett, viszont sikerült meglepnie az Jesse-nek, mert nem minden egészen úgy zajlott a történet folyamán, mint arra számítottam…

Egy kis barátságba még nem halt bele senki.
Greg Gaines, a különc kamasz mindent megtesz, hogy bármelyik iskolai társaságban elvegyüljön, vagyis láthatatlan maradjon. Egyetlen barátja van, Earl, akivel kultikus művészfilmekért rajonganak, és szabadidejükben nagy lelkesedéssel és minimális tehetséggel újraforgatják a kedvenceiket.
Egy nap az édesanyja ráveszi Greget, hogy élessze újra barátságát Rachellel.
Rachelnél leukémiát diagnosztizáltak, és Greg eleve hadilábon áll a lányokkal, de anyja utasításának kénytelen engedelmeskedni. Ráadásul, hogy felvidítsa Rachelt, Earllel kamerát ragad, és így nem csak a valaha készült legrosszabb film születik meg, hanem fordulópont jön el mindannyiuk életében.
Jesse Andrews Pittsburghben született, de sok helyen élt már San Sebastiántól Berlinen át Los Angelesig. Regényíró, zenész és forgatókönyvíró. A Harvardon végzett, később írt úti beszámolókat, dolgozott idegenvezetőként és egy német diákszálló recepciósaként. Az Én meg Earl, és a csaj, aki meg fog halni az első regénye.

Eredeti cím: Me and Earl and the Dying Girl
Megjelenés éve hazánkban: 2015
Eredeti megjelenés: 2012
Kiadó: Gabó
Kiadói sorozat: -
Oldalszám: 320