2019. május 7., kedd

Victoria Aveyard: Vörös királynő (Vörös királynő #1)

Ez a bejegyzés a Prológus Kastélyok és királyságok projekthete keretében látott napvilágot.
Már évezredek óta várólistás volt nálam ez a könyv, ezen indokkal be is került a 10 könyv, amit szeretnék elolvasni 2019-ben bejegyzésembe. Hallottam hideget is, meleget is a könyvről, de általánosságban tetszett az embereknek, ezt mutatja az is, hogy moly.hu-n jelenleg 87%-on áll a könyv. Tekintve, hogy szeretem a fantasy-t és a disztópikus világokat, ezért gondoltam biztos nekem is tetszeni fog, ami, mint később kiderült, egy igen helytálló következtetés volt a részemről.

AZ ISKOLÁBAN TANULTUNK AZ ELŐTTÜNK LÉTEZETT VILÁGRÓL, az angyalokról és istenekről, akik az égben laktak, és szelíd szeretettel uralkodtak a Földön.
Egyesek szerint ezek csak mesék, de én nem hiszem.
Még mindig uralkodnak fölöttünk az istenek.
Lejöttek a csillagok közül.
ÉS MÁR NEM SZELÍDEK.
A közrendű, nyomorgó Vörösök az Ezüstök uralma alatt élnek, akik isteni hatalommal bíró harcosok.
Mare Barrow, a tizenhét éves falusi Vörös lány számára úgy tűnik, soha semmi nem fog megváltozni.
Mare az Ezüstök palotájába kerül, hogy azok között dolgozzon, akiket legjobban gyűlöl. Hamar felfedezi azonban, hogy vörös vére ellenére ő is halálos hatalommal bír, amely az Ezüstök uralmának végét jelentheti.
A hatalom játszmája azonban veszedelmes, és ki tudná megmondani, hogy ebben a vér által kettéosztott világban ki kerül ki győzedelmesen?

Eredeti cím: Red Queen
Megjelenés éve hazánkban: 2015
Eredeti megjelenés: 2015
Kiadó: GABO
Kiadói sorozat: -
Oldalszám: 422

2019. március 2., szombat

Rick Riordan: Az elveszett hős - Az Olimposz hősei #1

Ez a bejegyzés a Prológus Urban fantasy hetének keretein belül látott napvilágot. A könyvért hálás köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak!
A Percy Jackson és az olimposziak sorozat minden kétséget kizárólag bebizonyította számomra, hogy Rick Riordan zseniálisan szórakoztató regényeket tud írni fiatalok számára, így hát kíváncsi voltam, mit tud még kihozni az általa megalkotott világból, melyből bevallom, én sem akartam kiszakadni, annyira magával ragadott. Nagy elvárásokkal kezdtem neki Az elveszett hősnek, és büszkén jelenthetem, hogy csillagos ötössel tudta teljesíteni mindet.

Három vadonatúj hős.
Egy eltűnt félisten.
És egy átok, ami mindegyiküket pusztulással fenyegeti…
Percy Jackson visszatér… Vagy mégsem? Ugyanis minden nyom nélkül eltűnik a Félvér Táborból. Annabeth égre-földre keresi kedvesét, egyelőre eredménytelenül. Ám ugyanolyan rejtélyesen, ahogy Percy felszívódott, feltűnik egy Jászon nevű srác, aki semmire sem emlékszik a múltjából, viszont nagyon sokat tud. Például a küldetésekről, és – csak úgy mellékesen – folyékonyan beszél rómaiul, hogy a farkas-pótszülőkről már ne is beszéljünk…
Elhangzik egy újabb prófécia, és kezdetét veszi egy újabb küldetés – most már Jászon vezetésével. Közben kiderül néhány furcsa dolog… Jászonról is. Tényleg létezik egy másik Félvér Tábor, ahol a római istenek gyermekei nevelkednek, akik halálos ellenségei a görög félvéreknek? És a kedves olimposzi szülők vajon miért nem merik hallatni isteni hangjukat? Ki ejtette foglyul Hérát, az istenek hisztis, undok és bajkeverő királynőjét? Megéri kockáztatni érte az életüket?
Megtudod, csak kövesd kedvenc íród kedvenc hőseit a leges-legújabb és legkockázatosabb küldetésre!

Eredeti cím: The Lost Hero
Megjelenés éve hazánkban: 2014
Eredeti megjelenés: 2010
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadói sorozat: Vörös Pöttyös
Oldalszám: 538

2019. február 18., hétfő

Kőgazdag ázsiaiak - film

Ez a bejegyzés a Prológus Pusztító világok & romantika hetének keretein belül látott napvilágot.
A preimer óta ettől a filmmel hangos az internet, eddig azonban nem éreztem vágyat rá, hogy én magam is belekukkantsak, mit is szeretnek benne annyira a világ minden táján. A trailer alapján egy tipikus ázsiai rom-com minden jellemzőjét ki tudtam pipálni a képzeletbeli listámon, én pedig megnyugtattam a lelkecském, hogy láttam elég távol-keleti sorozatot (talán kicsit túl sokat is) hasonló történettel, nem fogok lemaradni semmiről. A Prológuson futó aktuális projektünkre, a Pusztuló világok Vs. romantika hetére azonban mégis úgy gondoltam, hogy beadom a derekam, és bevallom őszintén, kellemesen csalódtam a filmben.

2019. február 10., vasárnap

Róbert Katalin: 6 hét a világ

Ez a bejegyzés a Prológus Magyar írók hetének keretein belül látott napvilágot. A könyvért hálás köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak!
Róbert Katalin legutóbbi regényében, a Szelídíts meg!-ben elvarázsolt az egyedi stílusával és a kreativitásával, így érthető módon izgatott lettem, amikor megtudtam, hamarosan új műve jelenik meg, méghozzá a színház világához kapcsolódóan. Visszatekintve úgy gondolom, kissé túl magas elvárásaim voltak a könyvvel kapcsolatban, így voltak olyan részei, melyektől többet vártam volna, mégis összképileg tetszett, amit olvastam.

Te mit tennél meg, hogy elnyerd a kamaszkori bálványod szerelmét?
Nelli évek óta álmodozik a nagy Őről, akit még a gimnáziumi színjátszókörben ismert meg. Az iskolában vonzalom ébred köztük, de K.M. leérettségizett és elballagott, a kapcsolatuknak vége szakadt, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Az egykori tehetséges fiúból mostanra körberajongott színész lett, aki estéről estére a színházban kápráztatja el a közönséget.
Nelli csak távolról sóvároghat K.M. után, de a lelke mélyén biztos benne, hogy egyszer újra összehozza őket a sors. Amikor színház gyakornoki programot hirdet, a lány tudja, hogy elérkezett az ő ideje. Belecsöppen a színészek, rendezők, ügyelők, súgók titokzatos világába. Megismeri az extravagáns, csupaszív Dittát, a gyönyörű és ravasz Biát, aki nemcsak az álompasit kész lenyúlni, de talán még az állását is. Na és még valakit, aki valahogy mindig ott van a közelében…
Ám az apja ultimátumot ad: Nelli csak hat hetet tölthet el a színházban, utána a cégénél kell elhelyezkednie.
Mire elég ez a néhány hét? Megtalálja a helyét a színházban?
Vajon lángot szíthat abból a szikrából, ami kamaszként olyan sokat jelentett?
Az egyetlen magyar színházas YA regény!
Less be a színfalak mögé, kövesd Nelli szívének útjait egy különös, csodálatos világban!

Eredeti cím: 6 hét a világ
Megjelenés éve hazánkban: 2018
Eredeti megjelenés: 2018
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadói sorozat: Vörös Pöttyös
Oldalszám: 328

2019. január 19., szombat

Marissa Meyer: Heartless - Szívtelen

Ez a bejegyzés a Prológus Főgonoszok hetének keretein belül látott napvilágot. A könyvért hálás köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak!
Marissa Meyer Holdbéli krónikák sorozatának első két részét már olvastam korábban, és mivel ott nagyon megszerettem az írónő stílusát és határtalan képzeletét, így nem is volt kérdés, hogy legújabb itthon megjelent regényét, a Szívtelent is minél hamarabb a kezemben szeretném tartani, már csak a gyönyörű borítója miatt is.

Bár Catherine az egyik legkelendőbb fiatal hölgy Csodaországban, és a házasodni kívánó Szív Király kedvence, őt mégis egyebek foglalkoztatják. Ínycsiklandozó süteményeket süt, és a leghőbb vágya az, hogy pékséget nyisson a legjobb barátnőjével. Az édesanyja szerint ilyen gondolatok azonban nem méltók egy olyan fiatal lányhoz, aki akár királynő is lehetne.
Cath megismerkedik Jesttel, a jóképű és titokzatos udvari bolonddal. Életében először valódi vonzalmat érez valaki iránt. Kockáztatva, hogy vérig sértik a Királyt és éktelen haragra gerjesztik Cath szüleit, a két fiatal titkos, viharos kapcsolatba bonyolódik. Cath a saját szerencséjének kovácsa akar lenni, és a saját feltételei alapján akar szerelembe esni. Ám a sorsnak más tervei vannak e varázslatos, őrült és szörnyetegekkel teli vidéken…

Eredeti cím: Heartless
Megjelenés éve hazánkban: 2018
Eredeti megjelenés: 2016
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadói sorozat: Vörös Pöttyös
Oldalszám: 558

2019. január 6., vasárnap

10 könyv, amit szeretnék elolvasni 2019-ben


Lehet, hogy ez rossz ötlet. Sőt, előre látom, hogy az előző évekhez hasonlóan, körülbelül még a felét sem fogom teljesíteni ennek a listának. De nem bírom megállni, ha már beállítottam 50 darab elolvasott kötetet a 2019-es Goodreads célomnak, itt az ideje, hogy elgondolkozzam rajta, melyek is legyenek ezek. Egyelőre még csak 10-et válogattam össze, mert ennek még halovány esélyét is látom, hogy mindet elolvassam. Ez a 10 mind olyan regény, melyek már hosszú-hosszú évek óta porosodnak a várólistámon, így remélem, hogy az újév motivációjától fűtve sikerül egynéhányat kipipálnom végre.
A lista moly.hu-n is elérhető, ha valaki szeretne feljelentkezni rá, illetve ha Nektek is van hasonló listátok, kommentben várom a linkeket, ugyanis imádom mások TBR listáit nézegetni, mindig rábukkanok néhány érdekesnek tűnő regényre. :D

Amie Kaufman - Jay Kristoff: Illuminae - The Illuminae Files #1
This morning, Kady thought breaking up with Ezra was the hardest thing shed have to do.
This afternoon, her planet was invaded.
The year is 2575, and two rival megacorporations are at war over a planet that’s little more than an ice-covered speck at the edge of the universe. Too bad nobody thought to warn the people living on it. With enemy fire raining down on them, Kady and Ezra—who are barely even talking to each other—are forced to fight their way onto an evacuating fleet, with an enemy warship in hot pursuit.
But their problems are just getting started. A deadly plague has broken out and is mutating, with terrifying results; the fleet's AI, which should be protecting them, may actually be their enemy; and nobody in charge will say what’s really going on. As Kady hacks into a tangled web of data to find the truth, it's clear only one person can help her bring it all to light: the ex-boyfriend she swore she'd never speak to again.
Told through a fascinating dossier of hacked documents—including emails, schematics, military files, IMs, medical reports, interviews, and more—Illuminae is the first book in a heart-stopping, high-octane trilogy about lives interrupted, the price of truth, and the courage of everyday heroes.