2015. december 23., szerda

Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem - A halál szépséges szolgálólányai #1

Ezt a könyvet is a Book Bloggers'Challenge keretében olvastam, köszönöm szépen Ladybird-nek, hogy felhívta a figyelmem erre az izgalmas regényre!
A fülszöveg határozottan figyelemfelkeltő, bár szerintem kicsit hajaz az Üvegtrón sorozatra. Elhúzza az orrunk előtt a harcos amazon és a bonyodalmas szerelem mézesmadzagát, kétszer is dobálózik az intrika szóval (elvégre ez mennyivel menőbb már, mint a jó magyaros, cselszövés szó) és még titokzatos istenségeket is behoz a képbe. Ez látszatra egy izgalmas könyvnek ígérkezik. De vajon tényleg az?


Forrás
FIATAL, GYÖNYÖRŰ ÉS HALÁLOS
A késő tizenötödik században Mortain, a halál istene, kiválasztja a fiatal Ismae-t, hogy legyen a szolgálója és orgyilkosa. Egy távoli szigeten álló kolostorban a többi hozzá hasonló lánnyal együtt megtanulja a ravasz hadviselés és nőies művészetek minden fortélyát, így semmi nem akadályozhatja abban, hogy teljesítse küldetését, és végrehajtsa a halál istenének parancsait. 
A kolostor a válsággal küzdő bretagne-i udvarba rendeli a lányt, ahol a gyanakvó nemes, Gavriel Duval szeretőjének szerepét kell eljátszania. Ismae-nek itt meg kell tapasztalnia, hogy nincs felkészülve nemcsak az intrikák és árulások játszmáira, hanem a szívét fenyegető új érzelmekre sem. Képes lesz elhárítani a hercegségre leselkedő veszélyt? Fel tudja deríteni az árulónak hitt Duval valódi szándékait? Mert hogyan tölthetné ki a Halál bosszúját egy olyan emberen, aki – bármennyire küzdött ellene – meghódította a szívét?

LaFevers könyve szövevényes, kifinomult, veszélyekkel teli történet. Minden sora inspirálja a képzeletet: a gyilkosság és az irgalom harca, megfűszerezve intrikával, mérgekkel, szerelemmel, finom csábítással és szenvedéllyel. De végül megmutatkozik a helyes út?


Eredeti cím: Grave Mercy
Sorozat: A halál szépséges szolgálólányai
Megjelenés éve hazánkban: 2013
Eredeti megjelenés: 2012
Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft.
Kiadói sorozat: Dream válogatás
Oldalszám: 492

Maga a történet idősíkja a középkorban helyezhető el, legalábbis nekem az jött le a ruházatból és a technika fejlettségéből, de árulkodó volt még a beszédstílus és a viselkedésmód is.
Főszereplőnket, Ismae-t, mint egy éppen házasodó (komolyan, az esküvővel kezdődik az egész) lányt ismerjük meg. Szegénnyel nagyon csúnyán bánt eddig a sors, ugyanis már amikor az édesanyja megtudta, hogy terhes, egyből a füvesasszony segítségét kérte, hogy adjon neki valami szert, amitől elvetél. Ez a terv nem jött be, így azt gondolták, Ismae a halál istenének, Mortainnek a lánya. Az édesapja sem volt valami mintaszülő, folyamatosan verte a lányt és annak édesanyját is, már amíg az élt. Ismae, miközben várta, hogy kimondhassa az igent, és hozzámenjen ahhoz a férfihoz, aki nem tudja születése történetét, egy jobb életben reménykedik. Ezt meg is kapja, bár nem teljesen úgy, ahogy azt elsőre gondolta. Amikor újdonsült férje meglátja a magzatelhajtófű okozta sebet, elmenekül. Ismae a pap és a füvesasszony segítségével jut el a Szent Mortain kolostorba, ahol megtanítják harcolni, mérget keverni, és ő cserébe küldetéseket teljesít.

„Érzem, hogy valaki figyel; felnézek. A tisztelendő anya hűvös kék pillantását látom. Tekintetünk találkozik, és az apátasszony személyes üdvözlésként boroskelyhét emeli rám. A hatalmas gesztustól melengető érzés járja át testemet, váratlan szerencsémre gondolva megszédülök. Ez az új életem. Az új otthonom. Amiért azóta imádkozom, hogy szavakat formálni képes vagyok. A hála mély érzése tölt el. A lehető legtöbbet hozom ki az esélyből, amit kaptam, fogadom magamban, és válaszul én is poharamat emelem rá.”

Forrás
Ismae egy rendkívül erős lány, igazi harcos lélek. Kötelességtudó és hálás, főleg a kolostor irányába, mert tudja, hogy az életét köszönheti az apátasszonynak. Viszont 2 dologba belekötnék a személyiségével kapcsolatban. Az első, hogy egyik pillanatról a másikra szeretett bele Gavrielbe. Sokáig gyűlölték egymást, majd egyszer csak hopp, Ismae minden átmenet nélkül már, mint szerelméről, beszélt a férfiről. A másik, ami nem rossz dolog, csak feltűnt a különbség, hogy a könyvben talán egyedül ő az, aki mélyen vallásos, és ezt ki is mutatja. A gondolataiban folyton jelen volt szeretett istensége, gyakran beszélt  is róla, imádkozott, míg mások maximum elmondták, hogy ők kit „szolgálnak” és ennyi. Mindenesetre Ismae szerethető karakter, akiben mindenki viszontláthat egy kicsit önmagából.


„Mélyvörös folt húzódik a bal vállamtól a jobb csípőmig; a füvesasszony mérge hagyta rajtam, amivel anyám próbált a méhéből elhajtani engem. Az, hogy túléltem, a füvesasszony szerint nem csoda, hanem annak a jele, hogy engem maga a halál istene nemzett.”

Forrás
Gavriel Duval a másik főszereplője a történetnek, akit egy kicsit közelebbi szál is fűz a hercegnőhöz, mint az egyszerű politikai tanácsok. Ő az akkori férfiideál megtestesítője, aki még manapság is megállná a helyét: daliás kinéztetű, udvarias, nem csapongó, látszólag kedves, és nem kihagyandó, rendkívül okos. Számomra kicsit unrealisztikus személyiség, aki túl tökéletes ahhoz, hogy a valóságban is találkozzam vele.

„Abbahagyja az evezést, előrehajol, arcát arcomhoz közelíti.

– Többször és többféleképpen szolgáltam a hazámat, mint azt ön el tudja képzelni, és még mindig szolgálom. Ezt soha, de soha ne vonja kétségbe.”

A cselekménnyel az egyetlen gondom az, hogy nagyrészt kiszámítható volt. Nem mondom, volt, amin meglepődtem, de az történt meg ritkábban. Az utáljuk egymást – szeretjük egymást fordulat kezd elfuserálttá válni, főleg, ha ez a változás átmenet nélkül következik be. Továbbá Ismae utolsó, a kolostortól kapott feladata is várható volt, ez egy ezüsttálcán kínált, kihagyhatatlan lehetőség volt az író számára.

Ettől eltekintve, úgy gondolom, minden megvolt benne, ami egy jó könyvhöz kell: akció, romantika, tragédia, árulás. Nekem nem lett a kedvencem, és a sorozat többi részéhez sem gondolom, hogy hozzá fogok kezdeni, viszont „egyszerolvasósnak” tökéletes. A válasz: igen! Ez nem csak egy látszatra izgalmasnak tűnő könyv, hanem valóban az is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése