2015. július 30., csütörtök

Alex Flinn: A szörnyszívű

Az írónőtől nem ezt a regényt olvastam először. Átrágtam már magam a Csók, pont jókor című Csipkerózsika feldolgozásán, így amikor újabb könyvére bukkantam a könyvtárban, sejtettem, hogy egy újabb modern tündérmesében lesz részem.


„Szerelmi történet ínyenceknek…
az örök romantikusok a világ minden részén élvezni fogják”
– Anette Curtis Klause, a Vér és csokoládé szerzője.


Szörnyeteg vagyok
Egy szörnyeteg. Nem farkas vagy medve, gorilla vagy kutya, hanem egy teljesen új faj, ami két lábon jár – egy karmos-agyaras teremtmény, akinek minden testrészét sűrű szőr fedi.
Azt hiszed, ez egy tündérmese? Nincs olyan szerencsém.
New York Cityben vagyunk. És a jelenről beszélek. Nem baleset ért, és nem valami betegség támadott meg. De örökre ilyen torz maradok, hacsak meg nem sikerül törnöm az átkot.
Igen, az átkot, amit az irodalomórámra járó boszorkány bocsátott rám. Hogy miért változtatott szörnyeteggé, aki nappal elrejtőzik, éjszaka pedig az utcákon settenkedik?
Elárulom.
Elmesélem, milyen voltam Kyle Kingsburyként, olyasvalakiként, aki mindenki lenni szeretne, gazdagon, tökéletes külsővel és tökéletes élettel. Utána elmesélem, hogy váltam tökéletesen… szörnyeteggé.
Akarod hallani? Mered hallani?

Eredeti cím: Beastly
Sorozat: -
Megjelenés éve hazánkban: 2010
Eredeti megjelenés: 2007
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Kiadói sorozat: Vörös Pöttyös
Oldalszám: 272


A nézőpont választást érdekesnek találtam, mivel a ,,szörny" mondja el a történetet a megszokott ,,szépség" helyett. Ennek ellenére nem bántam volna, ha néhol egy-két Linda fejezettel is kiegészül a könyv, ugyanis kíváncsi lettem volna rá, bizonyos helyzeteket hogy élt meg a lány.

Egészen addig a fordulatig, amit a Disney mesében úgy ismerünk, hogy az édesapa eltéved és bemegy segítséget kérni a szörny kastélyába, unalmasnak találtam a történetet. Először egy öntelt, gazdag srác áll előttünk, aki élvezi mások megalázását. Mily meglepő, rossz a családi háttere, mert az anyja meghalt, az apja pedig nem törődik vele. Az átváltozás után Kyle mintegy varázsütésre, megjavul, kiváló modorú szörnyikévé válik, akit a csúnya, gonosz apuka bezárat egy több emeletes luxuslakásba egy házvezetőnővel és egy vak tanítóval együtt. A Kingsbury-fiú pedig ott tengeti bús, komor hétköznapjait (és hétvégéit) sötét, szerencsétlen főhősű klasszikusok társaságában.

,,Megvizsgáltam a szavazást. Nem csak a nevem, Kyle Kingsbury, volt ott a kilencedik osztályos hercegnek, de én voltam a biztos nyertes. Senki sem tudott versenyezni a kinézetemmel és az apám pénzével."

Nem tudom, ki figyelt már fel a dologra, de én azt vettem észre, hogy a könyvek világában szinte csak jó és rossz szülők vannak. Alex regényében eléggé egyhangúra sikeredett a felnőtt szereplők castingja, mert amellett, hogy anyja sem Kyle-nak, sem Lindának nincs, mindkettejük apja a rossz szülő kategóriába tartozik. Az egyik drogos, a másikat pedig csak a külső és a munkája érdekli. Mikor olvasok már végre egyszer olyan gyerekekről, akiknek egyik szüleje sem halt meg és ők normális munkaviszonnyal, egészséges mentális állapottal rendelkeznek?

Számomra túl sok a Jane Eyre-ás vonatkozás a könyvben. Azt a történetet egyszer már megírta Charlotte Brontë, ne tessék ötleteket lopni tőle, fő az egyediség! Talán, ha nem olvastam volna még az árva lány élettörténetét, sokkal jobban élveztem volna a Szörnyszívűt is. De mivel már volt szerencsém hozzá, ugyanazt a 3 visszaköszönő motívumot láttam csak, unos untalan: A szépség és a szörnyeteg alaptörténetét, a Jane Eyre-ból koppintott mozzanatokat és az amerikai gimik zsarnokságát.

,,Futottam, futottam olyan gyorsan a hang után, az egyetlen személy a földön, aki a nevemet hívta úgy, hogy meghallottam azt."

Mindenesetre, aki szereti a régi mesék újrafeldolgozásait, és még nem olvasta a Brontë regényt, annak nyugodt szívvel tudom ajánlani. Érdekes volt megszemlélni, hogy is nézne ki a régi história a mai világban, de engem nem nyűgözött le.

Már olvastad? Írd le Te is, mit gondolsz a könyvről! A véleménynyilvánításról további információkat Az oldal működése menüpontban találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése