2015. július 10., péntek

Olvass többet! jutalomtábor 2015

Az Olvass többet! határtalanul - magyarul címet viselő nemzetközi irodalmi vetélkedő immáron 5. éve rendezte meg olvasótáborát, mely egyfajta jutalom a versenyen résztvevő legeredményesebb olvasóknak.

Én teljesen véletlenül bukkantam rá anno a versenyfelhívásra a Debreceni Ady Endre Gimnázium honlapján. Egyedinek és érdekesnek találtam/találom a vetélkedőt, ami még ingyenes is. Az online teszt után az írásos fordulót is kitöltöttem, ami mélyen feldolgozta a kiadott regényeket, és kicsit engem is megizzasztott. Végül 119 ponttal 24. lettem, így eljuthattam a táborba.



Június 29-én, hétfőn reggel indultunk Debrecenből vonattal, majd Fehérgyarmattól busszal folytattuk az utat Túristvándiig. Mire mi, lányok megérkeztünk a szálláshelyre Zsuzsa  nénivel, Tanár úr leszállította a csomagokat kocsival, és a fiúk is megérkeztek egyenesen Szlovákiából.
A kipakolás után ebéd, majd egy eligazítás következett. 3 csoportra oszlottunk sorsolás alapján és kikaptuk a 3 nap folyamán megoldandó feladatokat is. Később ügyességi verseny következett 3 lábú futással és hasonló ,,nyalánkságokkal", amik közül a kedvencem a tojásdobálás volt. A mozgás után készülődtünk az esti csapatbemutatkozásra, melyet versben vagy prózában kellet megírni. Vacsora után minden csapat felolvasta a művét, majd esti agytorna következett mindenféle érdekes feladvánnyal. 11-ig üldögéltünk a teraszon zenét hallgatva, beszélgetve és a beadandókon munkálkodva.
Kölcsey síremléke

Másnap 7 órai ébresztővel és reggelivel indítottuk a napot, amit egy Szatmárcsekei rövid irodalmi túra követett. Ellátogattunk a híres csónakfejfás temetőbe, ahol  Kölcsey Ferenc síremléke előtt elszavaltuk a Himnuszt, majd a Kölcsey-kúria helyén álló épületet is megtekintettük.
A csónakfejfás temető
Ebéd után csapatjátékok következtek, majd elkezdtünk dolgozni egy versen, amit csak Petőfi, Móricz és Kölcsey műveinek címeiből lehetett összeállítani mindenféle kiegészítés nélkül. Nem volt könnyű összehozni, de közben legalább jókat nevettünk a hihetetlen ötleteken. Vacsora után felolvastuk verseinket és mesebefejezéseinket, ugyanis Tanárnő még hétfő este elmondta nekünk A fák szíve c. afrikai népmesét - befejezés nélkül. Egyből az Alternatív befejezés menüpont jutott eszembe. :)
A malom
A nap fénypontja szerintem az Activity volt. Az a sok nevetés, a jókedv, ahogy szinte hallani lehetett, hogy forognak agyunkban a kerekek, csodálatos volt. Utána tábortüzet raktunk és virslit sütöttünk (és amit még találtunk, elvégre a tinédzser elme rendkívül kreatív) az örökzöld Chuck Norris viccekkel tűzdelve. A kedd már átfordult szerdába, mire mindenki hullafáradtan, de boldogan zuhant az ágyába.
A nap során meglátogattuk még a szállásunktól egy köpésre lévő malmot is, de már ha pisztolyt tartanának a fejemhez sem tudnám megmondani, hogy mikor. Mindenesetre nekem, mint vérbeli városi lánynak, rendkívül érdekes volt egy ilyen szerkezetet élőben látni.

Másnap reggel letaglózott a gondolat, hogy ez az utolsó napunk a táborban. Szívem szerint maradtam volna még legalább ugyanennyit, és ezzel nem voltam egyedül, a többiek is hasonlóképp éreztek. A csodás reggeli után (házi kakaós csiga, nyami) leadtunk néhány kész feladatot, és kaptunk egy kis ügyködési időt a többire is. A zsűrizés és az eredményhirdetés után jött a búcsú, amikor útravalóul mindenki kapott egy könyvet (én Móricz Zsigmond Pillangójával lettem gazdagabb) és egy idézetet („Kémlelve rostáld meg barátaidat, aztán szorítsd lelkedhez érckapoccsal.” W. Shakespeare). Persze a regények első, üres lapjai nem sokáig maradtak fehérek – megteltek a táborozók aláírásaival.

Az Olvass többetnek próba-szerencse alapon indulta neki, és lám, mi lett belőle: részt vehettem egy csodálatos táborban, ahol nagyszerű emberekkel ismerkedtem meg, és életre szóló élményekkel lettem gazdagabb. Így, hogy már ismerem a verseny előnyeit (hátránya nincs is), jövőre határozott célokkal próbálok szerencsét újra. És mindenkit, akinek volt elég kitartása végigolvasni ezt a bejegyzést arra buzdítok, hogy még ha az ország másik felében is laktok, nevezzetek be Ti is, veszíteni nem lehet.

1 megjegyzés:

  1. Kedves NetraK! Nagyon megtetszett az olvasó tábor, remélem idén is mész, mert én is jelentkeztem. Nagy rajongód vagyok, ezért remélem, hogy minél hamarabb találkozhatunk és együtt írhatjuk a beadandókat este 11-ig természetesen, mert jó gyerekek vagyunk ;) Kíváncsi vagyok, hogy milyen zenét hallgatsz, biztos vagyok benne, hogy ízlésünk egyezik :D
    Emellett szeretném még megemlíteni, hogy mekkora könyv rajongó vagyok, a fejemben suttogó hangocskák szerint legeslegjobb öribarik lennénk.

    VálaszTörlés